2 Mayıs 2010

PORTAKAL AĞACI VE ÇİÇEĞİ

Portakal ağacı ( Citrus cinensis )
Portakal, narenciye türleri  içinde en fazla  tanınan  ve yetiştirilen bir meyvedir.  (citrus sinensis).  Anayurdu Çin olmasına karşı,  yurdumuza Ümit Burnu yolu ile  Portekiz'den gelmiştir. Bu nedenle 'Portekiz'den gelen  anlamını  çağrıştırdığı için  'portakal' denmiştir.

Portakal ( Citrus cinensis ), turunçgiller ( rutaceae ) familyasından,  herdem yeşil, geniş tepeli, sık dallı ve seyrek  dikenli bir ağaçtır. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludurr.  Güneşli yerleri ve verimli, geçirimli toprakları sever.  Soğuğa karşı mandalina kadar dayanıklı değildir. Yurdumuzun en çok Akdeniz bölgesinde, az miktarda da Ege bölgesi ve Rize ilimizde  yetiştirilmektedir.

Seferihisar, satsuma mandalina üretiminde Türkiye'de söz sahibi olduğu halde, bazı yıllar  don olduğu için  portakal  çok az yetiştirilmektedir. ( Fotoğraflar Seferihisar'daki bahçemden. )

Çok sayıda çeşidi olan portakal, dünyada  elmadan sonra en çok yetiştirilen meyvedir. Turunç fidanlarına  aşı yapılarak  üretilir.

 Bu yıl  portakal bol oldu.
Portakal ağacıma kar yağdı.
Portakal,  en güzel çiçek açan ağaçlardan biridir, meyve ve  çiçeği bazen  bir arada bulunabilir.
Yazar, Tülin Aksoy  'Portakal çiçeği ve kadın' adlı denemesinde  'Portakal ağaçlarındaki sihir, tıpkı biz kadınlarda var olan sihir gibi, ne anlaşılabilir, ne de vazgeçilebilir' diyor.

Portakal ağacı çiçekleri. Portakal ağaçları mart, nisan aylarında,güzel kokulu çiçek açar.
Portakal çiçekleri beş taç yapraklıdır.Erkek ve dişi organ ayni çiçek
 üzerinde bulunur, bu nedenle tozlaşma sorunu olmaz, verimlidir.
Portakal ağacı ve çiçeği
Portakal ağacı çiçek açınca çok güzel kokar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Reklam amaçlı ve bitki isteği ile ilgili yorum göndermemenizi rica ederim. Bitki, çiçek satmadığımı bir kez daha belirtmek isterim.